PELASTUSLIIVIEN HUOLTOTYÖPAJA

Aika: 3.4.2019 klo 18 - 20
Paikka: Laurinlahden venekerho, Ristiniementie 1, Espoo

Ns. paukkuliivit eli kaasulla täyttyvät pelastusliivit ovat lähes syrjäyttäneet käytöstä kiinteällä kellukeaineella toimivat perinteiset pelastusliivit. Tämä on sikäli positiivista, että paukkuliivit ovat pienikokoisina miellyttävät käytössä ja niin ollen todennäköisemmin myös päällä silloin, jos niitä todella tarvitaan. Kaasulla täyttyviin liveihin saadaan myös ongelmitta parempi kantavuus, kuin kiinteällä täytteellä toteutettuihin.

Paukkuliiveissä on kuitenkin kiinteällä kellukeaineella toteutettuihin pelastusliiveihin verrattuna pari heikkoutta:

Ne ovat vikaantumisalttiita laitteita, jotka tarvitsevat ylläpitohuoltoa ja vuosittaisen tarkastuksen. Tätä tarkastusta ei ole mikään pakko teettää ns. ammattiliikkeessä, sen voi hyvin itsekin tehdä, mutta on erittäin tärkeää, että siitä huolehditaan. Jos pelastusliivejä ei ole asianmukaisesti huollettu, on aivan mahdollista, että ne eivät toimi silloin, kun niitä tarvittaisiin.

Käytännössä on myös todettu että paukkuliivien mallin ja veden alla tapahtuvan täyttymisen takia haararemmit ovat kaikissa paukkuliiveissä aivan välttämättömät. Ilman niitä veteen pudonnut yleensä putoaa pois liiveistään viimeistään siinä vaiheessa kun häntä ollaan nostamassa takaisin veneeseen. Haararemmit ovat veneiden katsastuksessa vaatimuksena (kaikissa pelastusliiveissä) 1 ja 2 luokissa, mutta paukkuliivejä kenenkään ei pidä käyttää missään veneessä ilman niitä.

Opetamme kerhoillassa keskiviikkona 3.4.2019, kuinka veneilijä voi itse testata ja huoltaa paukkuliivinsä. Käymme läpi yleisimpien laukaisukoneistojen rakenteen ja toiminnan. Varaamme myös tilaisuuteen kompressorin, jonka avulla liivit voidaan testata kuivalla paineilmalla. Ota omat liivisi mukaan ja tee samalla niiden huoltotoimenpiteet.

Lisäksi annamme pelastusliivien käytön ja säilyttämisen kannalta tärkeitä ohjeita.

Ilmoittautuminen sähköpostitse: koulutus@laurinlahdenvenekerho.fi.

Tiedustelut: Ari Mäkelä p. 050 5447009 tai ed. mainittu sähköpostiosoite