KÄYTÄNNÖN MERI-VHF –HARJOITUS NUOTTANIEMESSÄ (EPS)

Aika: 27.5.2019 klo 18:00

Aika: Ma 27.5.2019 klo 18:00-20:30
Paikka: Espoon Pursiseura, Nuottaniemen venesatama, Nuottatie 19
Harjoituksen järjestäjä: Jari Sirkiä, Tuomas Huikko - Espoon Merikoulu

Veneissä on nykyisin elektroniikkaa erilaisiin tarkoituksiin. Veneilijän tärkein yhteydenpitoväline merellä on kuitenkin meri-VHF-radiopuhelin. Laitteen merkitys korostuu erityisesti turvallisuuteen liittyvissä tilanteissa. Meri-VHF-radiopuhelin mahdollistaa suoran radioyhteyden veneen ja meripelastuskeskuksen tai veneiden välillä silloinkin, kun matkapuhelinverkossa ei ole kuuluvuutta.

Meri-VHF-radiopuhelinta voidaan käyttää muuhunkin kuin turvallisuusradioviestintään, esimerkiksi keskusteluun toisen veneilijän kanssa. Suoraan radioyhteyteen veneestä veneeseen tai veneestä rannikkoradioasemaan ei tarvita välittäviä tukiasemia. Yhteydet ovat maksuttomia. Milloin sinä viimeksi käytit omaa laitettasi?

Harjoitustilaisuus koostuu lyhyestä kertauksesta EPS:n klubirakennuksen luokassa, omista veneistä VHF-radiolla suoritettavista perustehtävistä ja loppukokoontumisesta. Veneiden tulisi olla Espoon Pursiseuran Nuottaniemen satamassa hyvissä ajoin. Muualta saapuvat veneet voivat kiinnittyä Nuottaniemen vierasvenelaituriin harjoituksen ajaksi tai heille järjestetään laituripaikka harjoituksen ajaksi.

Meri-VHF-radiopuhelimen käyttö edellyttää aluksen radiolupaa ja henkilökohtaista pätevyystodistusta – niin myös harjoitustilaisuudessamme. Tilaisuuteen voi osallistua myös ryhmänä jos käytössä on vain yksi radio tai harjoitus halutaan tehdä ryhmätyönä. Ryhmässä voi olla jäseniä ilman pätevyystodistusta seuraamassa harjoitusta. Rajallisen tilan takia luokkakokoontumisiin harjoituksen alussa ja lopussa voi yhdestä veneestä osallistua enintään kolme henkilöä.

Ennen harjoitusta kannattaa tutustua oman VHF-radion perustoimintoihin ja kerrata ainakin tavausaakkoset. Materiaalia valmistautumiseen toimitetaan hyvissä ajoin ennen harjoitusta.

Ilmoittamalla aluksen meriradionumeron (MMSI) pääset harjoittelemaan myös tämän ominaisuuden käyttöä.

Ilmoittautuminen on päättynyt.