KÄYTÄNNÖN MERI-VHF –HARJOITUS KIVENLAHDESSA

Aika: 30.5.2022 klo 18:00

Aika: Ma 30.5.2022 klo 18:00-20:30
Paikka: Kivenlahden venekerhon satama / Marinsatama
Harjoituksen järjestäjä: Tuomas Huikko - Espoon Merikoulu

Veneissä on nykyisin elektroniikkaa erilaisiin tarkoituksiin. Veneilijän tärkein yhteydenpitoväline merellä on kuitenkin meri-VHF-radiopuhelin. Laitteen merkitys korostuu erityisesti turvallisuuteen liittyvissä tilanteissa. Meri-VHF-radiopuhelin mahdollistaa suoran radioyhteyden veneen ja meripelastuskeskuksen tai veneiden välillä silloinkin, kun matkapuhelinverkossa ei ole kuuluvuutta.

Meri-VHF-radiopuhelinta voidaan käyttää muuhunkin kuin turvallisuusradioviestintään, esimerkiksi keskusteluun toisen veneilijän kanssa. Suoraan radioyhteyteen veneestä veneeseen tai veneestä rannikkoradioasemaan ei tarvita välittäviä tukiasemia. Yhteydet ovat maksuttomia. Milloin sinä viimeksi käytit omaa laitettasi?

Harjoitustilaisuus koostuu lyhyestä kertauksesta Teams-yhteydellä, omista veneistä VHF-radiolla suoritettavista perustehtävistä ja loppuyhteenvedosta jälleen Teams-yhteydellä. Veneiden tulisi olla Espoon Pursiseuran Nuottaniemen satamassa ja veneessä on oltava välineet Teams-yhteyden muodostamiseen. Muualta saapuville pyritään järjestämään väliaikainen laituripaikka.

Meri-VHF-radiopuhelimen käyttö edellyttää aluksen radiolupaa ja henkilökohtaista pätevyystodistusta – niin myös harjoitustilaisuudessamme. Tilaisuuteen voi osallistua myös ryhmänä jos käytössä on vain yksi radio tai harjoitus halutaan tehdä ryhmätyönä. Ryhmässä voi olla jäseniä ilman pätevyystodistusta seuraamassa harjoitusta. 

Ennen harjoitusta kannattaa tutustua oman VHF-radion perustoimintoihin ja kerrata ainakin tavausaakkoset. Materiaalia valmistautumiseen toimitetaan hyvissä ajoin ennen harjoitusta.

Ilmoittamalla aluksen meriradionumeron (MMSI) pääset harjoittelemaan myös tämän ominaisuuden käyttöä.

Ilmoittautuminen tällä lomakkeella LINKKI.